Tata sam w domu prezentuje wpis o tym jak: Jak przeżyć za 100 zł tygodniowo cz.2

Ostatnio opisywałem jak przeżyć za 100 zł tygodniowo.  Da się? Da się!  Jak to zrobić by nie tracić kupę kasy na obiady? Wystarczy wszytko dobrze zaplanować. Często jest tak, że jesteśmy zagonieni, brakuje nam czasu! Wracamy późno do domu i nie mamy kiedy zrobić obiadu. Takie są realia.

Postaram się Wam dzisiaj opisać w jaki sposób możemy przygotować tanie obiady, tanie dania wegetariańskie.
Kuchnia wegetariańska zazwyczaj nam się kojarzy z czymś nie dobrym, jałowym, czymś złym. Wcale tak być nie musi.

Na samym początku ważne jest to abyśmy mieli kilka plastikowych pojemników w których będziemy w stanie zamrozić bazy. między innymi bulion warzywny. Na bulionie warzywnym ugotujemy zupy typu krem.

Bulion warzywny ok 5 L.

3x pęczków dużej włoszczyzny to koszt ok 15 zł
Warzywa obieramy i układamy w dużym garnku.
Dodajemy 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 cała duża cebula – przekrajany na pół i opalamy nad palnikiem gazowym aby się przypaliła. Rozwiązanie dla kuchenek elektrycznych, indukcyjnych : układamy dwie połówki cebuli na rozgrzaną patelnię i przypalamy.
Dokładamy przypaloną cebulę do pozostałych warzyw i zalewamy całość wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Po ugotowaniu wyciągamy warzywa i zlewamy nasz bulion porcjując je do litrowych pojemników wlewając po ok 0.75 L. Ze względu bezpieczeństwa naszego pojemnika jak i zamrażalki nie zalecam wlewać więcej. Pamiętajmy, że ciecz zmieniając się w lód zwiększa swoją objętość.

Koszt bulionu wraz z cebulą i przyprawami wynosi 17 zł

Tani obiad nr. 1 – Krem z warzyw.

Wykorzystujemy do tego warzywa na których ugotowaliśmy nasz bulion. Całość blendujemy dodając jedną porcję bulionu.
Zagotowujemy i dodajemy to tego jeden mały jogurt naturalny, jedną łyżeczkę cukru, oraz przyprawy.
2-3 kromki (skibki) chleba kroimy w kosteczkę i podsmażamy na sucho na patelki. Tworzymy tak zwane grzanki. Kroimy lub rwiemy świeżą natkę pietruszki.
W miseczki nalewamy zupę krem posypujemy natką oraz wsypujemy nasze grzanki.

1 porcja bulionu –  2,84 zł
1 pęczek natki pietruszki – 1,50 zł
chleb – ok. 0,50 zł
1 mały jogurt naturalny – 1,20 zł

Koszt takiej zupy na 4 osoby: 6,08 zł / 1,51 zł na osobę.

Tani obiad nr. 2 – Placki warzywne

Składniki:
0,50 kg ziemniaków – 1,20 zł
0,50 kg marchewki – 1,50 zł
2 ogórki kiszone – ok 1 zł
2 jajka – 1.20 zł
mąka do zagęszczenia – 2-3 łyżki – 0,30 zł
przyprawy pieprz i sól – ok 0,30 zł
1 mały jogurt naturalny – 1,20 zł
1 pęczek szczypiorku – 1,40 zł
Olej do smażenia – porcja – ok 1 zł

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce na dużym oczku. Łączymy razem i odstawiamy na sito w celu oddzielenia soków. Dodajemy dwa całe jajka i całość łączymy razem. Dodajemy przyprawy. Do całości wsypujemy po jednej łyżce mąki dopóki nasza masa nie przestanie być „mokra”.

Tworzymy placki dowolnej wielkości i smażymy na oleju aż do zarumienienia z dwóch stron. Sprawdzamy czy placki nie są w środku surowe.
W małej miseczce rozrabiamy jogurt naturalny z przyprawami.
Placki układamy na talerz polewamy naszym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Koszt obiadu na 4 osoby: 7,90 zł / 1,98 zł na osobę.

Tani obiad nr. 3 – Spaghetti z warzywami i serem

Składniki:
1 paczka makaronu spagetti – 500g ok. 3,00 zł
200g pomidorków koktajlowych – 3,00 zł
2 ząbki czosnku ok 0,70 zł
1 duży zielony ogórek – 1,50 zł
4 plasterki żółtego sera – 2,00 zł
1 puszka krojonych pomidorów 400g – 1,80 zł
Liście świeżej bazylii lub susz ok. 1,00 zł

Makaron gotujemy według przepisu z paczki.
Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy do tego nasze pomidory z puszki. Całość smażymy, mieszamy, redukujemy. Dodajemy do tego pieprz, sól oraz bazylię.
Zielonego ogórka oraz pomidorki koktajlowe kroimy w kosteczkę.
Do ugotowanego makaronu wlewamy nasz sos i podgrzewamy całość mieszając. Wykładamy na talerz kładziemy na to plasterek sera i nasze warzywka. Ser się roztopi a warzywa nadadzą świeżości.
Koszt obiadu na 4 osoby: 13 zł / 3,25 zł na osobę.

Tani obiad nr. 4 – Pomidorowy krem z mozzarellą

Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów – 2×1,80 zł – 3,60zł
1 duża czerwona papryka – ok 2 zł
2 duże marchewki – ok 1 zł
1 cebula – 0, 30zł
1 paczka sera Mozzarella Galbani – 125g koszt ok 2,50 zł
1 porcja bulionu –  2,84 zł
1 saszetka słodkiej wędzonej papryki – 1,39 zł
Liście świeżej bazylii lub susz ok. 1,00 zł

Paprykę myjemy i pieczemy w piekarniku 230C do momentu aż nam się zacznie lekko przypalać. Marchewkę obieramy kroimy w kosteczkę i wrzucamy do naszego bulionu. Gotujemy tak długo aż zmięknie. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy aż się zeszkli. Całość wrzucamy do garnka z bulionem, pokrojoną upieczoną papryką i łączymy z pomidorami z puszki. Zagotowujemy.
Dodajemy 1 łyżeczkę wędzonej papryki. Pieprz i sól dla smaku oraz 2 łyżeczki cukru.
Całość blendujemy.
Ser Mozzarella kroimy w plasterki i układamy na dnie miseczki. Zalewamy całość kremem pomidorowym. Posypujemy bazylią.
Koszt obiadu na 4 osoby: 14,63 zł / 3,66 zł na osobę.

Tani obiad nr. 5 – Zupa pieczarkowa z grzankami i pesto

Składniki:
0,50 kg ziemniaków – 1,20 zł
0,50 kg marchewki – 1,50 zł
0,50 kg pieczarek – 3,50 zł
1 porcja bulionu –  2,84 zł
1 pęczek natki pietruszki 1,40zł
1 średnia bagietka ok. 2 zł
Kawałek żółtego sera – 100 g – ok 2 zł
1 ząbek czosnku – ok 0.20 zł
1 cebula – 0, 30zł
20 g pestek dyni – 0, 30zł
2 łyżki masła – 0,60 zł

Pieczarki (pozostawiamy 3 szt. na później) kroimy na kawałeczki i podsmażamy wraz z cebulą na patelni.
Ziemniaki, marchewki kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Gotujemy aż zmięknie dodajemy przesmażone pieczarki. Całość zagotowujemy dodajemy łyżkę stołową masła. Przyprawiamy. Blendujemy.
Pozostawione 3 pieczarki kroimy w plastry i smażymy na maśle aż się zrumienią. Wykładamy na miskę dodając usmażone plasterki pieczarek.

Bagietkę pokroić na kawałki posmarować oliwą nałożyć na każdą łyżkę naszego Pesto.

Jak wykonać pesto?

Pesto: miksować składniki: listki natki pietruszki, pestki dyni, czosnek, ser, oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu.
Zapiekać w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia ok. 4 minuty.
Koszt obiadu na 4 osoby: 15,84 zł / 3,96 zł na osobę.

Tani obiad nr. 6 – Pierogi z serem i kaszą jaglaną

Składniki:
200 g twarogu śmietankowego – ok 3 zł
200 g ugotowanej kaszy jaglanej – 2 woreczki ok. 1,50 zł
0.30 kg mąki żytniej – 1,20 zł
Przyprawy: pieprz, sól, cukier
1 cebula – 0, 30 zł
1 jajko
125 ml ciepłej wody
1 łyżka masła – 0,30 zł

Ciasto: Mieszamy mąkę z solą ( pół łyżeczki) – zagniatamy mąkę z wodą, jajkiem aż ciasto będzie sprężyste.
Gotujemy kaszę w/g przepisu z opakowania. Studzimy. Zagniatamy razem z 2 łyżeczkami cukru oraz serem aż powstanie jednolita masa.
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki i lepimy dodając masę serową.
Wrzucamy na wrzątek. Wyławiamy pierogi minutę po wypłynięciu.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i cebulkę. Szklimy na małym ogniu. Dodajemy do środka ugotowane pierogi i razem smażymy.
Podajemy usmażone na talerz.
Koszt obiadu na 4 osoby: 6,30 zł / 1,58 zł na osobę.

Tani obiad nr. 7 – Naleśniki ze szpinakiem  i Mozarellą

Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej. – 0,50 zł
2 jajka. – 1,20 zł
1 szklanka mleka. 0,5 zł
3/4 szklanki wody

Nadzienie
100 g ricotty – 3,00 zł
200 g szpinaku mrożonego
100 g tartego parmezanu 9,00 zł
1 jajko – 0.60 zł

Usmażyć NALEŚNIKI.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć, wymieszać z serami przyprawami i jajkiem.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć naleśniki jedną warstwą. Pozostałym nadzieniem posmarować naleśniki. Piec ok. 15 minut w 200C.
Koszt obiadu na 4 osoby: 14,80 zł / 3,70 zł na osobę. Po 2 naleśniki na osobę – 1,85 zł/szt.

Jak przeżyć za 100 zł tygodniowo?

Podsumowując tydzień obiadowy = 78,55zł

Dodatkowo:
1 kg soli – 2,50 zł
1 opakowanie pieprzu – 1,40 zł
1 litr oleju – 5,90 zł

Kwota = 88,35 zł
Zeszliśmy poniżej 100 zł. Pozostał nam również bulion, który możemy wykorzystać. Pomysłów na tanie obiady jest naprawdę sporo. Jeżeli chcecie abym kontynuował wpisy o tanich obiadach to napiszcie jakie są wasze ulubione smaki. Postaram się sporządzić menu na tydzień.

Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *