1

Warzywna zupa serowa z curry – smaczna zupa – przepis

Wczoraj wykombinowałem tak smaczną zupę warzywną, że postanowiłem podzielić się z Wami tym przepisem.  Co prawda jeszcze z mrożonek ale niebawem będzie robiona ze świeżych warzyw.  Bardzo szybka, tania i smaczna zupa.

Co potrzebujemy aby ugotować  tę smaczną zupę?

  1. Mieszanka warzyw  (marchewka, fasolka, por, cebula, seler, brokuł, kalafior) – 600g – 3.50zł
  2. 2 serki topione gouda – łącznie 200g – 3,00zł
  3. mieszanka przypraw Curry oraz pieprz i sól. – 1,20zł

Porcja na jedną osobę –  1.93zł

Tanie obiady wegetariańskie

Przygotowanie serowej warzywnej z  curry

Do garnka wlewamy 1L wody i wrzucamy serki. Gotujemy tak długo aż cały ser się roztopi. Dodajemy ok 2 łyżeczki przyprawy Curry. Wsypujemy nasze warzywa i gotujemy tak długo aż twardość warzyw będzie nam odpowiadała. Ja dodaję dużo pieprzu. Soli dodajemy tak by nam smakowało. Na koniec wsypuję pokrojony koperek.

Przepis na zupe serowo warzywną

Mega mix co? Ale powiem Wam, że ten smak mnie urzekł i nie raz do tej zupy wrócę. Smacznego

Danie mieści się w moim dziale – serdecznie zapraszam.

Tanie obiady wegetariańskie – jak przeżyć za 100 zł tygodniowo cz.2

 

 




Przepis na świąteczny chleb żytnio pszenny – 2kg

Od dłuższego czasu piekę chleby. Staram się znaleźć ten złoty środek by chleb był duży, zbity, chrupiący no i co najważniejsze pyszny!

Wolna sobota, postanowiłem, że upiekę chleb. Tym razem rozmiar XXL! Chleb ma ponad 2kg.

A Chleb rósł i rósł…

Chlebek upiekłem w naczyniu żaroodpornym.

Co potrzebne by upiec taki duży chleb?

  1. 1kg mąki żytniej
  2. 0.6kg mąki pszennej
  3. 100g nasion dyni
  4. dwie torebki po 7g suszonych drożdży.
  5. zakwas chlebowy, mokry lub suchy
  6. dwie łyżeczki soli
  7. czarnuszka do posypania.
  8. woda ok 500ml,

Jak piec chleb żytnio pszenny?

Ok. 200 mąki wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, zakwas oraz trochę ciepłej lecz nie gorącej wody. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut.

Resztę naszej mąki wsypujemy do dużej miski. Wlewamy nasz rozczyn. i mieszamy. Dodajemy stopniowo wody uważając aby ciasto nie stało się za rzadkie, wsypujemy nasiona dyni. Zagniatamy ręcznie lub wyrabiamy robotem ok 10 minut.

Moje naczynie żaroodporne ma ok 4L. Wyrobione ciasto włożyłem do środka. Posmarowałem górę wodą i posypałem czarnuszką. Naczynie zamknąłem i wsadziłem do wygrzanego piekarnika na 200C*. Piekłem 30 minut.

Po tym czasie naczynie otworzyłem i piekłem kolejne 30 minut.

Gdy już chleb się upiekł to wyjąłem go z naczynia i pozostawiłem aby odparował i wystygł.

Zapach jaki się unosi po całym domu jest nie do opisania. To trzeba poczuć. Jestem pewien, że nastroje Waszych domowników się polepszą. Smacznego

 

 

 




Szybki, tani obiad bez mięsa – przepis – 5.00zł!

Dzisiaj na szybko wykombinowałem obiad. Postanowiłem, że nie będzie on zawierał mięsa.  Naprawdę, jak się chce zjeść coś dobrego, niedrogiego i to bez mięsa to nie trzeba za dużo kombinować.

Kupiłem 0,50kg pieczarek oraz mrożone warzywa w słupkach. Za całość zapłaciłem 5,00zł.

Na patelnię wrzuciłem pokrojone pieczarki i je smażyłem aż się nie zeszkliły. Dodałem do tego mieszankę warzyw (włoszczyzna). Mieszanka zawiera pokrojoną marchew, pietruszkę, porę, seler. Od siebie dodałem jedną posiekaną w piórka czerwoną cebulę. Całość smażyłem ok 10 minut aż warzywa lekko zmiękły.

Dodałem mielonego pieprzu, soli oraz sosu sojowego. Na sam koniec wlałem ok 100ml przecieru pomidorowego. Pichciłem jeszcze ok 5 minut. Na wierzch zamieściłem posiekaną natkę pietruszki i posypałem białym sezamem. Palce lizać!

Szybki, tani obiad bez mięsa – przepis – 5.00zł!

przepis na tani vege obiad

 




Przepis na pomidorowy chleb orkiszowy

Przeglądając moja magiczną szafę znalazłem mąkę orkiszową. Nie pamiętam nawet kiedy ją kupiłem. Sprawdziłem opakowanie i data przydatności była w porządku więc postanowiłem, że ją wykorzystam. Chwilę pomyślałem, otworzyłem lodówkę i zobaczyłem w niej drożdże, suszone pomidory oraz sok pomidorowy.

W szufladzie znalazłem rozmaryn i czosnek. Odpowiedź była oczywista. Upiekę pomidorowy chleb orkiszowy. Nie można się bać testować nowych rzeczy. Pamiętajcie, że nawet dziwne pomysły kulinarne mogą się stać naprawdę dobrymi przysmakami.

Przepis na pomidorowy chleb orkiszowy

Co potrzebujemy?

  1. 500g mąki orkiszowej typ 2000
  2. pół kostki świeżych drożdży
  3. 200 ml letniej wody
  4. 50 ml soku pomidorowego
  5. jedna łyżka stołowa suszonego rozmarynu
  6. dwa ząbki czosnku
  7. 5-6 małych suszonych pomidorów
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 3 łyżeczki cukru
  10. opcjonalnie ziarna sezamu

Także odsypujemy ok 100g mąki i rozkruszamy do niej drożdże. Wlewamy ok 100 ml wody i wsypujemy nasz cukier. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Ja zawsze wstawiam do piekarnika, który wygrzałem na ok 50C* ale uważam by w piecu nie było za gorąco. Po tym czasie wlewam wszystko do miski. Wsypuję resztę mąki. Dodaję pokrojone na drobną kostkę pomidory oraz czosnek, rozmaryn i wszystko wstępnie mieszam. Dodaję sok pomidorowy, sól oraz resztę wody. Mieszam robotem na średnich obrotach przez ok. 10 minut. Sprawdzam co jakiś czas rozmieszanie ponieważ sucha mąka może być obklejona na misce.

Przepis na pomidorowy chleb orkiszowy

Całość przekładam do keksówki i pozostawiam na dwie godziny w ciepłym miejscu aż ciasto ruszy i wyrośnie. Po tym czasie smaruję górę wodą i posypuję sezamem. Wkładam do wygrzanego piekarnika 200C i piekę przez 15 minut. Po tym czasie wyciągam nasz chleb i nacinam go wzdłuż foremki. Piekę jeszcze ok 30-40 minut. Sprawdzam pod koniec patyczkiem czy ciasto jest już wypieczone. Studzę chleb po za foremką aby nadmiar wody odparował a chleb stał się chrupiący. Bywa też tak, że chleb nam się zapadnie podczas pieczenia. Zbyt mało drożdży spowoduje, że Twój chleb nie urośnie a dużo drożdży sprawi, że najpierw urośnie a następnie opadnie.

Przepis na pomidorowy chleb orkiszowy to nie jest skomplikowana sprawa. Spróbujcie sami upiec taki chleb. Kiedyś opisywałem inny przepis na żytni chleb na zakwasie. Sprawdźcie również ten przepis na chleb.

 




Przepis na krem z brokułów

Dawno nic nie pisałem a to z powodu zawirowań w moim życiu. Wywróciłem wszystko do góry nogami a zmiany jakie się dokonały wypełniły mój plan i spełniły moje marzenia w 150%. Ale o tym innym razem. Mam sporo do napisania ale powracam dzisiaj z przepisem.

Byłem w moim ulubionym Ludwiku i błąkałem się z lewej na prawo. Zauważyłem, że mają na wyprzedaży brokuły. Po taniości bo zaczynają przekwitać. Kupiłem dwie sztuki po 1.49zł. Cena bardzo dobra. Miałem już na nie plan działania. Postanowiłem, że ugotuje z nich Krem z brokułów. W dodatku udało mi sie wyrwać tanio skrzydełka z kurczaka i koszt 2.5L kremu wyszedł ok. 8,50zł. Tanio? Pewnie, że tanio.

Przepis na krem z brokułów

Kupiłem:

  • dwa brokuły 2x 1.49zł
  • 0.5kg skrzydełek z kurczaka ~2,00zł
  • paczkę mrożonej włoszczyzny – 1.99zł
  • 200ml śmietana 12% – 1,40zł

Resztę dodatków miałem w domu. Sam uprawiam bazylię a przyprawy jakie wykorzystałem to:

  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego – można użyć zwykły
  • 1 łyżeczka mielonego, suszonego imbiru
  • pieprz, sól i cukier do smaku
  • świeżą bazylię
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe

Skrzydełka gotuję wraz z przyprawami ok 1h. Po tym czasie wyciągam liście laurowe i ziarna angielskie oraz skrzydełka. Pozostawiam sam wywar. Dodaję ok. 1/4 opakowania włoszczyzny w paskach. i gotuję ok 10 minut. Po tym czasie dodaję oddzielone różyczki brokułów i gotuję kolejne 10 minut. Po tym czasie blenduję całość dodając śmietanę. Blenduję do momentu gdy krem z brokułów będzie miał jednolitą konsystencje.

Lena zażyczyła sobie by krem posypać tartym parmezanem i dodaliśmy na to liście bazylii. Wyszła znakomita! Można podawać z grzankami.

Smacznego

 




7 przepisów na smaczne i tanie zupy krem

Ostatnio więcej wrzucam przepisów na mój Instagram: Tata sam w domu  niż tutaj na bloga. Lecz postaram się to nadrobić. Brakuje mi ostatnio czasu by przysiąść napisać jakiś felieton lecz mam nadzieje, że to się zmieni.

Ostatnio bardzo dużo gotuję, bardzo mnie to odpręża, odstresowane. Nie spodziewałem się, że tyle mi to sprawi przyjemności. Odstawiłem aparat na półkę i czekam a obudzi się we mnie rządza fotografii. Tak bywa.

Dzisiaj opisze Wam kilka moich przepisów na zupy krem. Naprawdę sztosiki. Kto nie jadł niech spróbuje. Wykonuje się je szybko a koszt ich jest naprawdę niski.

Musicie mieć przygotowany bulion, rosół Tutaj jest jeden z przepisów: Rosół z pieczonego kurczaka

Zupa krem z batata

Na krem potrzebujemy:

  1. 0.50 kg batatów
  2. bulion warzywny lub rosół
  3. 100 ml kwaśniej śmietany 12%
  4. kilka suszonych pomidorów
  5. cebula ze szczypiorem
  6. pieprz i sól
  7. opcjonalnie sezam i oliwa z oliwek

Jak zrobić zupę krem z batata?

Bataty myjemy, obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy je 40 minut w piekarniku w 190C*. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy aż się zrumieni. Wlewamy ok . 0.70L naszego bulionu do garnka, przesypujemy naszą cebulę i upieczone bataty. Całość zagotowujemy ok 15 minut. Po tym czasie odstawiamy i blendujemy aż konsystencja stanie się aksamitna. Doprawiamy według swoich preferencji. Podajemy z pokrojonym szczypiorem, pomidorami i dodajemy łyżkę śmietany, posypujemy prażonym wcześniej na patelni sezamem.


Zupa krem z pieczonego buraka

Na krem potrzebujemy:

  1. 0.70kg buraków
  2. bulion warzywny lub rosół
  3. śmietana 12%
  4. majeranek
  5. pieprz i sól

Jak zrobić zupę krem z buraka?

Buraki myjemy i obieramy. Pieczemy w piekarniku ok godziny w 180C.  Po tym czasie wyciągamy i sprawdzamy czy są już miękkie. Jeżeli tak to kroimy je w kawałki i wrzucamy do naszego wywaru lub rosołu. Dodajemy ok 1 łyżeczkę majeranku, przyprawiamy według uznania. Gotujemy razem na małym ogniu ok 15 minut. Całość blendujemy.  Ja z jednego buraka obieraczką zrobiłem różyczki. Pięknie sie to razem komponuje. Podaję ze śmietaną.


Zupa krem z kalafiora

Na krem potrzebujemy:

  1. jeden kalafior
  2. bulion
  3. cebula,
  4. dwa ząbki czosnku,
  5. 100g tartego sera,
  6. 100ml śmietany 12%
  7. pieprz i sól.
  8. opcjonalnie kiełki

Jak zrobić zupę krem z kalafiora?

Kalafior kroimy w taki sposób aby odciąć w całości małe różyczki. Odcięte różyczki kalafiora pieczemy 30 minut w 180C.  Całość przenosimy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy ok 15 minut i blendujemy. Dodajemy przypraw i śmietany i wszystko razem mieszamy. Dekoracją są małe nie blendowane różyczki. Podaję wraz ze startym serem mozzarella, kiełkami, sezamem oraz grzankami.


Zupa krem z fasolki szparagowej

Na krem potrzebujemy:

  1. 0.70 kg fasolki szparagowej
  2. bulion
  3. 50g sera pleśniowego
  4. koperek
  5.  100ml śmietany 12%
  6. pieprz i sól

Jak zrobić zupę krem z fasolki szparagowej?

Fasolkę myjemy i ucinamy końcówki. Końcówki wyrzucamy. Całość wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż fasolka zmięknie. Dodajemy śmietanę, przyprawy i blendujemy. Na wierzch sypiemy dużo koperku i tartego sera pleśniowego.


Zupa krem z fasoli

Na krem potrzebujemy:

  1. dwie puszki po 400g gotowanej białej fasoli w sosie własnym.
  2. 100g boczku
  3. jedna cebula
  4. bulion
  5. majeranek, pieprz i sól
  6. szczypiorek
  7. oliwa z oliwek


Jak zrobić zupę krem z fasoli?

Poszedłem trochę na łatwiznę ale zapewniam Was, że fasolę z puszki można dobrze wykorzystać.  Ja wybrałem te w sosie własnym. Całość wsypałem do garnka zalałem bulionem i blendowałem. W związku, że robi się z tego puree to dodawałem rosołu aż powstał krem. Na patelni podsmażyłem boczek z posiekaną cebulą. Cebulę dodałem do kremu i ponownie blendowałem wraz z przyprawami. Boczek wrzuciłem do podanego kremu i posypałem szczypiorkiem. Polałem również oliwą z oliwek. Tanio, szybko, smacznie!


Zupa krem z dyni

Co potrzebujemy?

  1. 1kg dyni piżmowej
  2. bulion
  3. suszone pestki z dyni
  4.  100 ml śmietany 12%
  5. dwie  ostre papryki pepperoni
  6. mielona wędzona papryka
  7. natka z pietruszki

Jak zrobić krem z dyni?

Dynia piżmowa na mało pestek. Obrałem pokroiłem i upiekłem w 180 stopniach przez ponad godzinę. Całość blendowana ze śmietaną i gotowana z bulionem ok 15 min. Musiałem dodawać bulionu ponieważ powstawało puree zamiast kremu. Na górę dodałem paprykę ostrą pepperoni i prażone ziarna dyni wszystko pięknie się komponuje, smakuje wyśmienicie. Grzanki z oliwą z oliwek oraz prażonymi pestkami DYNI świeżą natką pietruszki.


Zupa krem z borowików

Co potrzebujemy?

  1. 0,50kg świeżych lub mrożonych borowików
  2. bulion
  3. 1 duża marchew
  4.  pół pory
  5. pół cebuli
  6. 50g masła
  7. natka pietruszki
  8. oliwa z oliwek, pieprz i sól

Skoro świt zawitaliśmy w wielkopolskim lesie. Zebraliśmy dużo czarno łebków, prawdziwków, maślaczków. Grzybów jest sporo ale w lesie bardzo sucho. Warto zbierać grzyby bo po za sezonem są bardzo drogie. Grzyby umyte, pokrojone zostały podsmażone wraz z cebulką na maśle. Marchew i por została obrana i ugotowana w bulionie.  Podsmażone grzyby zostały wrzucone do bulionu i gotowałem ok 30 minut. Potem całość blendowana.

 

W ten sposób opisałem Wam 7 sprawdzonych zup kremów. Korzystajcie z warzyw sezonowych, grzybów bo ich smak jest niesamowity. Tak naprawdę zupę krem można zrobić praktycznie z wszystkiego. Pamiętaj nie ma niedobrych zup. Są źle przyrządzone. Dlatego warto eksperymentować i szukać smaków, które pozostaną z nami na zawsze. Smacznego

Jakie są ulubione Wasze kremy? Napiszcie proszę w komentarzu.




Zapiekane kajzerki – szybki przepis na kolacje

Dzisiaj przedstawiam Wam szybki przepis na zapiekane bułeczki kajzerki. Przepis banalnie prosty. Każdy jest w stanie te bułeczki przygotować. Idealne rozwiązanie dla młodzieży, studentów.

Przygotowujemy nasze wypełnienie, którym wysmarujemy od środka bułki:

  1. jedno jajko
  2. 2 łyżki stołowe słodkiej papryki
  3. pieprz i sól
  4. zioła prowansalskie
  5. szczypior
  6. 5 łyżek oliwy z oliwek

Całość mieszamy

Nasze bułeczki rozcinamy według linii. Bułka otworzy się na tulipan. Smarujemy środek naszym sosem

 

Po dokładnym wysmarowaniu środka kajzerki wsypujemy do środka tarty ser. Ja używam sera mozzarella.  Układamy szynkę pod “płatki” naszej bułki i ponownie zasypujemy górę serem. Układamy bułki na blaszce i smarujemy pozostałym sosem górę. Całość zapiekamy 10 minut w 180C.

 

Po zapieczeniu posypujemy bułki kiełkami.

Zapiekane bułki kajzerki




Idzie jesień. Czas przeziębień. Jak zbudować naturalnie odporność?

Jak już wszyscy wiemy od kilku miesięcy codziennie słuchamy o pandemii, o korona wirusie. W radio, w TV, wszędzie. Mamy już wrzesień a z doświadczenia wiem, że to właśnie okres przejściowy źle wpływa na nasze zdrowie. Zaczynamy psikać, kichać, kaszleć… I co? pierwsze co sobie sąsiad pomyśli? Co Wy byście pomyśleli?

No właśnie! Halo? Sanepid? Proszę panią a sąsiedzi kaszlą i kichają!  Ijo Ijo za chwile mamy zamaskowanych urzędników pod naszymi drzwiami. Dochodzi do paranoi! Ludzie nie mogą się już przeziębiać, nie mogą być uczuleni na grzyby i pleśnie bo zaczną psikać i kogoś to może bardzo zaniepokoić.

Nasza odporność spada i zaczynamy łapać różne infekcje. Przyznam się bez bicia w tym roku trochę późno zacząłem szpikować naszą rodzinę moim eliksirem. No ale dzisiaj przyszedł ten czas, że postanowiłem go przygotować. Tak by za trzy dni był gotowy do spożycia.

 

Jak zbudować naturalnie odporność?

To odpowiedź bardzo prosta. Witaminizować się na bez przerwy. Dostarczać tych składników, których organizm potrzebuje do walki z wirusami, bakteriami. Poniżej przedstawiam Wam jak ja to robię.

Domowy syrop na podniesienie odporności

  1. dwie cebule
  2. jeden burak
  3. garść igieł sosnowych
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 150 g cukru
  6. dwie łyżki stołowe suszonego majeranku.

Jak zrobić syrop na podniesienie odporności?

Igły myjemy i siekamy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy i siekamy. Buraka siekamy na drobną kostkę. Całość wrzucamy do litrowego słoika. Wsypujemy majeranek i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy. Dwa razy dziennie wstrząsać. Po trzech dniach spożywać po 1 łyżce stołowej. Syrop nie ma zbyt przyjemnego smaku i zapachu. Aby zniwelować powstały zapach z ust zalecam zjeść, rzuć natkę pietruszki.

Można dodać również imbiru, cytryny.

Ciekawostka!

Igły sosny to  źródło witaminy C. Jednej z najważniejszych witamin, która wspiera odporność organizmu na wirusy. Jedna łyżka syropu jest w stanie dostarczyć więcej witaminy C niż szklanka soku z cytrusów.  Igły sosny posiadają 12x więcej witaminy C niż cytryna. Czosnek działa jak antybiotyk. Majeranek pomaga we walce gdy mamy infekcję górnych dróg oddechowych. Buraki wzmacniają nasz układ krwionośny.
Spróbujcie. I bądźcie zdrowi.

 




Pieczony boczek z warzywami

Dzisiaj mięcho! Pieczony boczek z warzywami. To dobre połączenie. Boczek, sałatka i pieczone ziemniaki.

Co potrzebujemy?

  1. 1 kg boczku
  2. czosnek
  3. 100 ml śmietany 12%
  4. 100 g tartego sera
  5.  pół pora
  6. 1 pomidor
  7. 1 cebula
  8. sałata roszponka
  9. pomidorki koktajlowe
  10.  dowolne przyprawy do mięsa
  11. sos sałatkowy
  12. oliwa z oliwek lub olej

Przygotowanie

Boczek kroimy w kratkę, tak by się nie rozpadł. Nacieramy przyprawami, czosnkiem i wsadzamy w naczyniu żaroodpornym  do piekarnika na 200C – 30 minut. Po tym czasie wylewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Na wierch nakładamy mieszankę pokrojonych warzyw: por, cebula, pomidor. Śmietanę mieszamy wraz z serem i wylewamy na nasze warzywa. Dookoła układamy małe umyte ziemniaki. Całość zapiekamy 50 min w 180C.

 

Małe pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Połowę cebuli kroimy w kosteczkę. Całość łączymy z roszponką, mieszamy. 15 min przed podaniem do kubka wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju i mieszamy z naszym ulubioną mieszanką sałatkową. Mieszaninę wlewamy do sałatki i mieszamy.

 

 




Zapiekanka ze śledziem

Nietypowe połączenie. Bagietka zapiekana serem parmezan, masło czosnkowe a na górze sałatka. Nie jeden amator zapiekanek zrobi wielkie oczy lecz jestem pewien, że jak spróbuje to się przekona i nie raz wróci do tego połączenia.

Jak przygotować sałatkę śledziową na zapiekankę?

Kroimy i mieszamy ze sobą:
– czerwona cebula,
– zioła prowansalskie,
– śledź z octu,
– suszone pomidory w zalewie,
– szczypior,
– pomidorki koktajlowe
– oliwą z oliwek,
– kiełki koniczyny.

Bagietkę rozkrajany wzdłuż na pół. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy serem parmezan. Zapiekamy 5 minut w 200C*

Po zapieczeniu łączymy zapiekankę z naszą sałatką.

Szybkie w przygotowaniu.
Niebo w gębie!