1

Rosół z pieczonego kurczaka i pieczonych warzyw ?

Rosół z pieczonego kurczaka i pieczonych warzyw

Dawno nic nie wstawiałem z mojego domowego prywatnego, kuchennego laboratorium. Jednym z motywujących punktów jest fakt, że dużym zainteresowaniem według wyników Google mają tematy pt. Jak przeżyć za 100 zł tygodniowo. Dlatego dzisiaj Wam pokażę, jak tanim kosztem można zrobić rosół. Ta odsłona jest nietypowa, nietradycyjna, trochę inna niż mama, babcia robiła. Ale zapewniam Was, że smak, aromat jaki ta zupa uwalnia jest naprawdę wyjątkowy!

Składniki na rosół z pieczonego kurczaka i pieczonych warzyw

  • 1.5 kg mięsa z kury – nogi oraz skrzydełka
  • 1.5 kg warzyw – 1 cebula, jedna duża por, kilka marchewek, połowa selera, kilka pietruszek
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa majeranku
  • sól, cukier, pieprz mielony – ilość według uznania

Przygotowanie – Rosół z pieczonego kurczaka i pieczonych warzyw

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Mięso myjemy i nacieramy majerankiem. Całość układamy na blaszce. Ważne by cebuli nie obierać z łupin. Tylko kroimy na dwie połówki.


Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 200C* i pieczemy ok 1.5 godziny. Po tym czasie wyciągamy warzywa i wrzucamy do garnka, zlewamy wytopiony tłuszcz do garnka. Mięso wkładamy z powrotem do piekarnika, ustawiamy górną grzałkę na 220C*. Wstawiamy na 15 minut.

Przekładamy upieczone mięso do naszych warzyw i zalewamy wodą. Woda powinna zakrywać ok 3 cm nasze warzywa i upieczone mięso.

 

Całość gotujemy na wolnym ogniu. Pierwsze pół godziny 100 C*. Później przykrywamy pokrywką i ustawiamy 80 C*. Gotujemy przez godzinę.

Kilka faktów i mitów na temat rosołu z pieczonego kurczaka i pieczonych warzyw

Fakty
  • tania zupa
  • zdrowa zupa
  • dzięki pieczeniu nie powstaje szumowina, którą przy tradycyjnym rosole musimy zlać
  • jest bardziej aromatyczna
  • przygotowanie jej wymaga więcej czasu
  • rosół to idealna baza na inne ciekawe, dobre i smaczne zupy
  • aby rosół był naprawdę dobry powinniśmy stosować proporcję 1 cześć mięsa, 1 część warzyw 1,5 części wody (1x1x1.5)
  • cukier jest przewodnikiem smaku! wystarczy jedna łyżeczka.
Mity
  • nie jest klarowna
  • cebula wzmaga klarowność – nie prawda! cebula w rosole jedynie nadaje smaku i koloru (cebula przypalona)
  • moja żona robi lepszy rosół 😀

Smacznego!

 

 




Chleb żytni na zakwasie – przepis

Chleb żytni na zakwasie – przepis

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chleb żytni na zakwasie. Przekonałem się do niego w momencie jak spróbowałem ten chleb który był wypiekany właśnie domowym sposobem. Teraz wszytko drogie. Taki chleb kosztuje w sklepie od 8 do 13 zł.

Koszt składników: chleb na zakwasie

  • mąka żytnia typ2000 – 2.50/kg
  • woda – kilkanaście groszy
  • przyprawy: kilkanaście groszy
  • oliwa z oliwek kilkanaście groszy
  • koszt wypieku zależy od operatora prądu 🙂

Wyrób własny w/g mnie to koszt całkowity ok. 3.50/4.00 zł przy założeniu, że przyprawy oraz oliwę mamy w domu.

Chleb z mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000. Super dodatki takie jak ziarna słonecznika, sezam oraz zioła.
Jednak chleb robiony na zakwasie różni się bardzo w smaku od chleba drożdżowego.
Zaczniemy od zarobienia zakwasu na chleb.

Przepis na  żytni zakwas chlebowy

Potrzebujemy do tego duży słoik minimum 0,7L.
Najprościej jeżeli ktoś nie ma wagi kuchennej to zachowywać proporcje na łyżki, kopy lub szklanki.
Do słoika wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki letniej wody. Woda nie może być gorąca. Całość mieszamy i przykrywamy gazą, ściereczką lub ręcznikiem.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h.
Po tym czasie dokarmiamy nasz zakwas. Wsypujemy łyżkę stołową mąki i wlewamy tyle samo wody, mieszamy i odstawiamy. Powtarzamy czynność przez 4 dni. Na piąty dzień zakwas będzie już gotowy.
Charakterystyczny kwaśny zapach. Struktura zakwasu jest porowata. Tworzą je bąbelki dwutlenku węgla, który powstaje podczas reakcji wytworzenia się kwasu chlebowego.

W naszym słoiku powinno znaleźć się ok 3/4 kwasu. Ze względów na bezpieczeństwo zalecam aby słoik stał na jakimś talerzu. Bywa, że reakcja powstawania zakwasu chlebowego jest burzliwa, gwałtowna i potrafi wykipieć nam ze słoika.

Przygotowanie – chleb żytni na zakwasie ok. 1kg

Potrzebujemy:

  • Zakwas chlebowy – 3/4 słoika
  • mąkę żytnią typ2000 – 0.5-0.6 kg
  • letnią wodę – ok 0.5 L
  • sól – mała łyżeczka
  • opcjonalnie ziarna słonecznika
  • opcjonalnie sezam czarny lub biały
  • opcjonalnie zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
  • otręby – do wypełnienia foremki
    Czas wypieku 50-55 min. Temperatura pieczenia 200C

Do dużej miski wlewamy ok 3/4 zawartości słoika. W słoiku powinno nam został ok 100 g zakwasu. Dolewamy 400-500 ml letniej wody i całość mieszamy. Do tej mieszaniny wsypujemy połączone ze sobą ok 0.5 kg  żytniej mąki pełnoziarnistej typ 2000 ze słonecznikiem ok. pół szklanki, łyżkę stołową sezamu lub czarnuszki, 1 łyżkę ziół prowansalskich, jedną łyżeczkę soli, dwie łyżki oliwy z oliwek.
Całość zagniatamy. Zagniatanie powinno trwać kilkanaście minut. Cała masa powinna być równomiernie połączona. Możemy wykorzystać do tego mikser lub urządzenie do chleba. Ciasto powinno być lekko sprężyste, nie powinno się mocno lepić.

Odstawiamy nasz “surowy” chleb na ok 5 godzin w ciepłe miejsce. W tym czasie powinien wyrosnąć.
Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami owsianymi. Wkładamy do środka nasze ciasto i równomiernie je rozprowadzamy. Smarujemy wodą i dosypujemy ziaren słonecznika. lekko uklepujemy.


Do rozgrzanego piekarnika 200C wkładamy nasz chleb i pieczemy 50-55 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb ok 5 minut.

Wyciągamy chleb z piekarnika i wyciągamy go z formy, pozostawiamy go do góry dołem aby mógł odparować


Chleb najlepiej rozkroić dzień później. Gwarantuję Wam, że będzie naprawdę smaczny. Zawartość z nim różnych ziaren tak naprawdę to zbieg okoliczności. Każdy może dosypać to co uważa za stosowne.

 

Dokarmianie zakwasu chlebowego

Pozostałą część zakwasu możemy dokarmiać i tworzyć na kolejny wypiek. Możemy również schować go do lodówki. W lodówce możemy przechowywać taki zakwas przez 10 dni. Wystarczy, że go wyciągniemy dzień wcześniej przed planowanym wypiekiem i go dokarmiać. Pamiętacie temperatura otoczenia jest bardzo ważna. Nie wolno przegrzać zakwasu ( gorącą wodą). Gdy jest zbyt zimno poniżej 20C to zakwas będzie dłużej garował. Nie będzie intensywnie powstawał.
Smacznego!

Napiszcie w komentarzu czy skorzystaliście z przepisu. Jeżeli macie swoje przepisy napiszcie również.

 

 






Tanie obiady wegetariańskie – jak przeżyć za 100 zł tygodniowo cz.2

Tata sam w domu prezentuje wpis o tym jak: Jak przeżyć za 100 zł tygodniowo cz.2

Ostatnio opisywałem jak przeżyć za 100 zł tygodniowo.  Da się? Da się!  Jak to zrobić by nie tracić kupę kasy na obiady? Wystarczy wszytko dobrze zaplanować. Często jest tak, że jesteśmy zagonieni, brakuje nam czasu! Wracamy późno do domu i nie mamy kiedy zrobić obiadu. Takie są realia.

Postaram się Wam dzisiaj opisać w jaki sposób możemy przygotować tanie obiady, tanie dania wegetariańskie.
Kuchnia wegetariańska zazwyczaj nam się kojarzy z czymś nie dobrym, jałowym, czymś złym. Wcale tak być nie musi.

Na samym początku ważne jest to abyśmy mieli kilka plastikowych pojemników w których będziemy w stanie zamrozić bazy. między innymi bulion warzywny. Na bulionie warzywnym ugotujemy zupy typu krem.

Bulion warzywny ok 5 L.

3x pęczków dużej włoszczyzny to koszt ok 15 zł
Warzywa obieramy i układamy w dużym garnku.
Dodajemy 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 cała duża cebula – przekrajany na pół i opalamy nad palnikiem gazowym aby się przypaliła. Rozwiązanie dla kuchenek elektrycznych, indukcyjnych : układamy dwie połówki cebuli na rozgrzaną patelnię i przypalamy.
Dokładamy przypaloną cebulę do pozostałych warzyw i zalewamy całość wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Po ugotowaniu wyciągamy warzywa i zlewamy nasz bulion porcjując je do litrowych pojemników wlewając po ok 0.75 L. Ze względu bezpieczeństwa naszego pojemnika jak i zamrażalki nie zalecam wlewać więcej. Pamiętajmy, że ciecz zmieniając się w lód zwiększa swoją objętość.

Koszt bulionu wraz z cebulą i przyprawami wynosi 17 zł

Tani obiad nr. 1 – Krem z warzyw.

Wykorzystujemy do tego warzywa na których ugotowaliśmy nasz bulion. Całość blendujemy dodając jedną porcję bulionu.
Zagotowujemy i dodajemy to tego jeden mały jogurt naturalny, jedną łyżeczkę cukru, oraz przyprawy.
2-3 kromki (skibki) chleba kroimy w kosteczkę i podsmażamy na sucho na patelki. Tworzymy tak zwane grzanki. Kroimy lub rwiemy świeżą natkę pietruszki.
W miseczki nalewamy zupę krem posypujemy natką oraz wsypujemy nasze grzanki.

1 porcja bulionu –  2,84 zł
1 pęczek natki pietruszki – 1,50 zł
chleb – ok. 0,50 zł
1 mały jogurt naturalny – 1,20 zł

Koszt takiej zupy na 4 osoby: 6,08 zł / 1,51 zł na osobę.

[AdSense-A]

Tani obiad nr. 2 – Placki warzywne

Składniki:
0,50 kg ziemniaków – 1,20 zł
0,50 kg marchewki – 1,50 zł
2 ogórki kiszone – ok 1 zł
2 jajka – 1.20 zł
mąka do zagęszczenia – 2-3 łyżki – 0,30 zł
przyprawy pieprz i sól – ok 0,30 zł
1 mały jogurt naturalny – 1,20 zł
1 pęczek szczypiorku – 1,40 zł
Olej do smażenia – porcja – ok 1 zł

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce na dużym oczku. Łączymy razem i odstawiamy na sito w celu oddzielenia soków. Dodajemy dwa całe jajka i całość łączymy razem. Dodajemy przyprawy. Do całości wsypujemy po jednej łyżce mąki dopóki nasza masa nie przestanie być “mokra”.

Tworzymy placki dowolnej wielkości i smażymy na oleju aż do zarumienienia z dwóch stron. Sprawdzamy czy placki nie są w środku surowe.
W małej miseczce rozrabiamy jogurt naturalny z przyprawami.
Placki układamy na talerz polewamy naszym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Koszt obiadu na 4 osoby: 7,90 zł / 1,98 zł na osobę.

Tani obiad nr. 3 – Spaghetti z warzywami i serem

Składniki:
1 paczka makaronu spagetti – 500g ok. 3,00 zł
200g pomidorków koktajlowych – 3,00 zł
2 ząbki czosnku ok 0,70 zł
1 duży zielony ogórek – 1,50 zł
4 plasterki żółtego sera – 2,00 zł
1 puszka krojonych pomidorów 400g – 1,80 zł
Liście świeżej bazylii lub susz ok. 1,00 zł

Makaron gotujemy według przepisu z paczki.
Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy do tego nasze pomidory z puszki. Całość smażymy, mieszamy, redukujemy. Dodajemy do tego pieprz, sól oraz bazylię.
Zielonego ogórka oraz pomidorki koktajlowe kroimy w kosteczkę.
Do ugotowanego makaronu wlewamy nasz sos i podgrzewamy całość mieszając. Wykładamy na talerz kładziemy na to plasterek sera i nasze warzywka. Ser się roztopi a warzywa nadadzą świeżości.
Koszt obiadu na 4 osoby: 13 zł / 3,25 zł na osobę.

Tani obiad nr. 4 – Pomidorowy krem z mozzarellą

Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów – 2×1,80 zł – 3,60zł
1 duża czerwona papryka – ok 2 zł
2 duże marchewki – ok 1 zł
1 cebula – 0, 30zł
1 paczka sera Mozzarella Galbani – 125g koszt ok 2,50 zł
1 porcja bulionu –  2,84 zł
1 saszetka słodkiej wędzonej papryki – 1,39 zł
Liście świeżej bazylii lub susz ok. 1,00 zł

Paprykę myjemy i pieczemy w piekarniku 230C do momentu aż nam się zacznie lekko przypalać. Marchewkę obieramy kroimy w kosteczkę i wrzucamy do naszego bulionu. Gotujemy tak długo aż zmięknie. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy aż się zeszkli. Całość wrzucamy do garnka z bulionem, pokrojoną upieczoną papryką i łączymy z pomidorami z puszki. Zagotowujemy.
Dodajemy 1 łyżeczkę wędzonej papryki. Pieprz i sól dla smaku oraz 2 łyżeczki cukru.
Całość blendujemy.
Ser Mozzarella kroimy w plasterki i układamy na dnie miseczki. Zalewamy całość kremem pomidorowym. Posypujemy bazylią.
Koszt obiadu na 4 osoby: 14,63 zł / 3,66 zł na osobę.

Tani obiad nr. 5 – Zupa pieczarkowa z grzankami i pesto

Składniki:
0,50 kg ziemniaków – 1,20 zł
0,50 kg marchewki – 1,50 zł
0,50 kg pieczarek – 3,50 zł
1 porcja bulionu –  2,84 zł
1 pęczek natki pietruszki 1,40zł
1 średnia bagietka ok. 2 zł
Kawałek żółtego sera – 100 g – ok 2 zł
1 ząbek czosnku – ok 0.20 zł
1 cebula – 0, 30zł
20 g pestek dyni – 0, 30zł
2 łyżki masła – 0,60 zł

Pieczarki (pozostawiamy 3 szt. na później) kroimy na kawałeczki i podsmażamy wraz z cebulą na patelni.
Ziemniaki, marchewki kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Gotujemy aż zmięknie dodajemy przesmażone pieczarki. Całość zagotowujemy dodajemy łyżkę stołową masła. Przyprawiamy. Blendujemy.
Pozostawione 3 pieczarki kroimy w plastry i smażymy na maśle aż się zrumienią. Wykładamy na miskę dodając usmażone plasterki pieczarek.

Bagietkę pokroić na kawałki posmarować oliwą nałożyć na każdą łyżkę naszego Pesto.

Jak wykonać pesto?

Pesto: miksować składniki: listki natki pietruszki, pestki dyni, czosnek, ser, oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu.
Zapiekać w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia ok. 4 minuty.
Koszt obiadu na 4 osoby: 15,84 zł / 3,96 zł na osobę.

[AdSense-A]

Tani obiad nr. 6 – Pierogi z serem i kaszą jaglaną

Składniki:
200 g twarogu śmietankowego – ok 3 zł
200 g ugotowanej kaszy jaglanej – 2 woreczki ok. 1,50 zł
0.30 kg mąki żytniej – 1,20 zł
Przyprawy: pieprz, sól, cukier
1 cebula – 0, 30 zł
1 jajko
125 ml ciepłej wody
1 łyżka masła – 0,30 zł

Ciasto: Mieszamy mąkę z solą ( pół łyżeczki) – zagniatamy mąkę z wodą, jajkiem aż ciasto będzie sprężyste.
Gotujemy kaszę w/g przepisu z opakowania. Studzimy. Zagniatamy razem z 2 łyżeczkami cukru oraz serem aż powstanie jednolita masa.
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki i lepimy dodając masę serową.
Wrzucamy na wrzątek. Wyławiamy pierogi minutę po wypłynięciu.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i cebulkę. Szklimy na małym ogniu. Dodajemy do środka ugotowane pierogi i razem smażymy.
Podajemy usmażone na talerz.
Koszt obiadu na 4 osoby: 6,30 zł / 1,58 zł na osobę.

Tani obiad nr. 7 – Naleśniki ze szpinakiem  i Mozarellą

Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej. – 0,50 zł
2 jajka. – 1,20 zł
1 szklanka mleka. 0,5 zł
3/4 szklanki wody

Nadzienie
100 g ricotty – 3,00 zł
200 g szpinaku mrożonego
100 g tartego parmezanu 9,00 zł
1 jajko – 0.60 zł

Usmażyć NALEŚNIKI.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć, wymieszać z serami przyprawami i jajkiem.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć naleśniki jedną warstwą. Pozostałym nadzieniem posmarować naleśniki. Piec ok. 15 minut w 200C.
Koszt obiadu na 4 osoby: 14,80 zł / 3,70 zł na osobę. Po 2 naleśniki na osobę – 1,85 zł/szt.

Jak przeżyć za 100 zł tygodniowo?

Podsumowując tydzień obiadowy = 78,55zł

Dodatkowo:
1 kg soli – 2,50 zł
1 opakowanie pieprzu – 1,40 zł
1 litr oleju – 5,90 zł

Kwota = 88,35 zł
Zeszliśmy poniżej 100 zł. Pozostał nam również bulion, który możemy wykorzystać. Pomysłów na tanie obiady jest naprawdę sporo. Jeżeli chcecie abym kontynuował wpisy o tanich obiadach to napiszcie jakie są wasze ulubione smaki. Postaram się sporządzić menu na tydzień.




Jak przeżyć za 100 zł tygodniowo – czteroosobowa rodzina.

Czy da się przeżyć za 100  zł tygodniowo przy założeniu, że ma się czteroosobową rodzinę?

Tak! Jest to możliwe! Nie jest to łatwe ale da się! Tylko trzeba wszystko dokładnie przemyśleć. Skąd ten pomysł?
Sebix BartekPewnego dnia, siedzieliśmy z żoną na kanapie i piliśmy kawę. Od słowa do słowa, pół żartem pół serio o pada z jej ust pytanie: „… słuchaj jestem ciekawa czy jesteś w stanie za 100 zł zrobić dla nas wszystkich obiady?” Wzięła mnie pod siusiu bo wiedziała, że dobrze gotuję i mam zawsze pomysły na obiady. Do tego siedzę cały tydzień w domu i nie chciała bym chyba za bardzo się obijał…

Odpowiedź była oczywista 😀 Ja? Ja nie dam rady? Psss….
Żeby nie było to naprawdę w portfelu miałem tylko 100 zł! Dlaczego ja nie noszę przy sobie pieniędzy to opiszę Wam w innym poście.
Dzień później pojechała do pracy a ja jak zawsze ogarniałem Lenę do szkoły.
Tak sobie myślę ale się wpieprzyłem na minę, liczę kalkuluję, 7 dni, 7 obiadów, 4 osoby, i każdy lubi co innego, ta nie zje tego, ta tego, tamta tamtego. Najgorzej jest z najmniejszym szerszeniem Nelą. Tej hrabiance dogodzić jest najtrudniej.
Dobra! Mówię sobie dam radę, tylko muszę wszystko obmyślić!
Odprowadziłem Lenę do szkoły i z buta poszedłem do niemieckiego dyskontu Ludwik. W tym sklepie na bank kupię wszystko. Wchodzę i myślę od czego zacząć. W pierwszej kolejności uderzam na lodówki z mięsem.
Spoglądam i widzę i od razu wpadają pomysły. Pierwszy niezwiązany w sumie z mięsem ale okazuje się strzałem w dziesiątkę.

Dzień pierwszy.

Placki ziemniaczane z marchewką, cebulą, czosnkiem.
Ziemniaki i marchewkę ścieram na tarce na największym oczku. Cebulę i dwa ząbki czosnku na najmniejszym by powstała papka. Łączę w całość, dodając dwa jajka, oraz pieprz, sól.
Do tego tworzę DIP z jogurtu greckiego dodając do środka posiekany szczypiorek oraz pieprz i sól, trochę cukru dla smaku.
Gotuję całego buraka dodając 2 łyżki octu. Gdy burak puści soki i zrobi się miękki wyciągam i czekam aż ostygnie.
Podanie: Duży placek usmażony na oleju, na nim dip z jogurtu, obok carpaccio z buraka. Do popicia barszczyk doprawiony majerankiem oraz przyprawami.
Podsumowanie dnia:
1kg ziemniaków w Ludwiku 1,79 zł
300 gram marchewki – 90 groszy
jogurt grecki 400 gram – 1,99 zł
cebule szalotka ze szczypiorkiem, 1,99 zł
1 duży burak – 90 groszy
1 główka czosnku – 1,49 zł
Opakowanie majeranku 80 groszy
dwa jaja – 1.18 zł (Opakowanie 10 jajek 5,99 zł)
Pierwszy dzień zamykam: 11,04 zł

Dzień drugi i trzeci

Kapuśniak – sporo!
– 700 gram kiszonej kapusty – 3,69 zł
– dwa duże ziemniaki – 60 groszy
– dwie marchewki – 50 gorszy
– 300 gram wędzonego boczku – 5,50 zł
– porcja rosołowa z kaczki ok 700 gram – 4,19 zł
– do tego 4 kawałki schabu, który kupiłem w promocji (700 gram za 6.99) czyli 2,70 zł
– przyprawy czyli ziele angielskie i liść laurowy łącznie 1,60 zł
Podsumowanie dnia: 13,28 zł

Dzień czwarty

Danie, które serwowali moi przyjaciele ze Zgorzelca – Karola&Spidan.
Nazwa nieznana ale mega dobra!
– podudzia z kurczaka 700 gram 5.50 zł
– makaron świderki 1.99 zł
– jedna cebula z szalotki co została z pierwszego dnia – 0.00 zł
– śmietana 12% – 400 gram – 1.29 zł
– czosnek, który pozostał z pierwszego dnia – 0.00 zł
– przyprawy pieprz i sól
– pieczarki ok 200 gram -1,70 zł
Przepisu nie będę zdradzał, może kiedyś 😀
Podsumowanie dnia: 10,48 zł

Dzień piąty

Spaghetti
– Mięso mielone wołowo wieprzowe w promocji 500 gram – 4,99 zł
– makaron – 1.49 zł
– puszka groszku 400 gram – 1.60 zł
– marchewka 2 sztuki – 50 groszy
– pomidory w puszcze – 1.99 zł
– cebula – z pierwszego dnia – 0.00 zł
– czosnek dwa ząbki – ok 30 groszy
– przyprawy pieprz i sól
Podsumowanie dnia: 9,27 zł

Dzień szósty

– mieszanka chińska warzyw w Ludwiku za 2,49 zł
– 2 kawałki schabu z paki promocyjnej: 1.38 zł
– ryż basamanti 400 gram 3.69 zł
– przyprawy, sos sojowy, pieprz, sól, czosnek – ok 2.00 zł (sos mam w domu 1L) 😛
Podsumowanie dnia: 9,83 zł

Dzień siódmy

Schabowy raz!
– pozostałe 4 kawałki schabu: 2,76 zł
– ziemniaki ok 800 gram – 1,43 zł
– zestaw surówek: 5.00 zł
– smalec do smażenia – 1.20 zł
– bułka tarta, przyprawy – bułkę mamy wysuszoną i w razie potrzeby do starcia.
Podsumowanie dnia: 10,39 zł

Podsumowanie 7 dni

Na produkty wydałem w sumie: 64,29 zł do tego dorzucę olej rzepakowy 1L – 3.99 zł, oraz pieprz i sól: 3,00 zł = 71.28 zł
Można? No chyba można!
W związku, że Nela kapuśniaku niet! To ugotowałem jej makaron i dodałem z zupy mięso, ona nie toleruje sosów itp. Za to jadłaby non stop pomidory, ogórki! Dlatego do 71.28 zł doliczam koszty pomidorów i ogórków a niech będzie to 15,00 zł to na taki mega wyrost.
Co daje mi kwotę łączną: 86,28 zł – Obiad wychodzi za około 3,00zł na osobę dziennie
Za resztę kupię sobie piwo! W Ludwiku są w szklanej butelce Arbuzy Pilsy 7 x 1.89 zł = 13,23 zł
Zakupy 86.28 zł + piwo 13,23 zł daje nam: 99.51 zł

Kilka słów ode mnie.

Produkty zawsze kupuję świeże i staram się by szybko były wykorzystane. Co jakości mięsa? W dzisiejszych czasach w każdym markecie mięso pochodzi z przesyłowych hodowli a zwierzęta są na nich karmione różnymi rzeczami. Do tego są szczepione antybiotykami. Takie są realia.  Jeżeli chcemy kupować mięso, jaja od tak zwanych szczęśliwych zwierzaków to wydaje mi się, że takie mięso można kupić wyłącznie od “bambra” który kameralnie robi świniobicie tylko na święta. Nawet w małych gospodarstwach są stosowane probiotyki, antybiotyki i tego się nie da przeskoczyć. Tym wpisem udowadniam tylko, że przemyślane zakupy pozwolą nam zaoszczędzić sporo pieniędzy.
To chyba na tyle…

PS: jak robiłem w Ludwiku zakupy to obchodziłem wszystkie półki kilkakrotnie. Ogólnie ubrany jak Sebix, dresy, czapka z daszkiem, nie ogolony. Pierwszy raz! Pierwszy raz spotkałem się z tym, że zaczął za mną chodzić ochroniarz. Skapowałem się że, na monitoringu byłem bardzo podejrzany. No cóż takie mamy czasy, żyjemy w Polsce.

Pozdrawiam B.

UWAGA! OBSERWUJCIE MNIE NA FB: TATA SAM W DOMU

Aktualizowana lista przepisów z mojej strony:

Przepis na zasmażane ziemniaki z kiełbasą – porcja za 2zł

Tanie obiady wegetariańskie – jak przeżyć za 100 zł tygodniowo cz.2

Mini zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i serem.

Tatar z pomidorów ogórka oraz łososia ?

Rosół z indyka – tania zupa dla całej rodziny

    1. Rosół z pieczonego kurczaka i pieczonych warzyw
    2. Ryż z indykiem i burakiem
    3. Zapiekanka ziemniaczana z serem, selerem i kurczakiem
    4. Zupa pomidorowa z pomidorów Pelati
    5. Makaron Arcobaleno z pulpecikami
    6. Ryż z kurczakiem po hiszpańsku
    7. Tarta warzywna z rybą
    8. Włoska domowa pizza

    9. Ziemniaki Hasselback
    10. Prażone ziemniaki z botwinką i kiszonkami
    11. Pyry z gzikiem

 

Jeżeli udało ci się zmontować obiady za 100zł na tydzień to napisz komentarz.