Makaron Arcobaleno to prawdziwa perełka wśród makaronów. Jest przepyszny. Co prawda długo się go gotuje bo ponad 15 min do poziomu al dente ale naprawdę warto go kupić i spróbować. Kolorowy makaron w kształcie liści brukselki 😛 Dzisiaj opiszę Wam ciekawy przepis. PS: Oczywiście łapie się on w programie tanich obiadów na cały tydzień.

Arcobaleno makaron przepisy

Dzisiaj zrobiłem pulpeciki w sosie pomidorowym wraz z marchewką, pietruszką, bazylią, selerem naciowym.

Arcobaleno makaron przepisy

Co potrzebujemy do dania Makaron Arcobaleno z pulpecikami w sosie pomidorowym?

  1. Makaron Arcobaleno firmy Italiamo – 500g – 4,99 zł
  2. puszka pomidorów pelati – 400g – 1,99 zł
  3. mięso wołowe – 400g – 7.99 zł
  4. 1 cebula – 0,40zł
  5. 1 pietruszka – 0.50zł
  6. 1 marchewka – 0.30zł
  7. dwie gałązki selera naciowego – ok. 1,00zł
  8. bazylia, pieprz, sól, cukier,

Podliczenie: 17,07 zł /4 = 4,27 zł porcja

 

Przygotowanie sosu pod pulpeciki wołowe z makaronem Arcobaleno

Warzywa myjemy, obieramy. Pietruszkę oraz marchewkę kroimy obierakiem do warzyw na bardzo cienkie paseczki, po czym całość siekamy. Cebulę i seler naciowy kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. Po ok 5 minutach wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Dodajemy 1 łyżkę stołową cukru, pieprz i sól do smaku.

Arcobaleno makaron przepisy

Mięso wołowe mielone przekładamy do miski. Posypujemy mielonym pieprzem, wrzucamy rozdartą świeżą bazylię. wlewamy 1 łyżeczkę oleju i wygniatamy, wyrabiamy.

Przepis na pulpeciki wołowe z bazylią

Po wyrobieniu mięsa, kulamy małe pulpeciki i wrzucamy je do gotowego sosu. Pamiętajcie by nie mieszać. Mięso musi się ściąć. Dopiero wtedy możemy zacząć je obracać, mieszać.

Arcobaleno makaron przepisy pulpety

W międzyczasie wstawiamy makaron. Po ugotowaniu nakładamy makaron na talerz i polewamy sosem, układamy pulpeciki. Opcjonalnie można dosypać startym serem.

Danie naprawdę smaczne. Włoska kuchnia jest bardzo dobrą kuchnią. Często gości w naszym domu. Polecam, smacznego.

Arcobaleno makaron przepisy

image_pdfMój wpis jako PDFimage_printWydrukuj mój artykuł