No i wpadła kolejna okazja by kupić, wykonać i zjeść dobre i tanie danie! Jako łowca okazji pojechałem poszukać okazji do moich ulubionych sklepów. Wpadła mi w ręce przepyszna ryba jaką jest Okoń morski. Oglądam z każdej strony, spoglądam na skórę, skrzela i widzę, że ryba jest świeża. W związku, że jej przydatność do spożycia była właśnie w dniu zakupu to błyskawicznie szukałem pomysłu jak ją przygotować.
Padło na grill. Tak to jest bardzo dobry pomysł.
Okoń morski w sosie pieprzowo sojowym z sokiem pomarańczy. Do tego sałatka pomidorowa z rukolą. Brzmi dobrze? Tak! Do tego naprawdę w bardzo dobrej atrakcyjnej cenie! Zaliczam te danie do kolejnego udanego zakupu.
Składniki Okoń morski – Labraks – przepis na grillowaną rybę
Za 4 ryby zapłaciłem 18.93 = 4,73 szt. Waga ok 280g szt.
1 pomarańcza – 1.50zł
Rukola 120g – 3.50zł
3 pomidory gałązkowe – 3,00 zł
1 czerwona cebula – 0.60zł
Sos wykonałem ze składników, które znalazłem w domu
- sos sojowy 3 łyżki stołowe
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- całe opakowanie czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 ząbek czosnku
- mielone ziarna kolendry ok. pół małej łyżeczki
Pieprz młotkujemy, czosnek wyciskamy i całość mieszamy ze sobą.
Ryby myjemy i skrobiemy z łusek. Delikatnie solimy i pozostawiamy na ok 5 minut. Po tym czasie nasze ryby smarujemy na zewnątrz i w środku naszym sosem sojowo pieprzowym. Pomarańczę kroimy w plastry i wkładamy do środka. Całość zawijamy we folię aluminiową. Pozostawiamy na ok 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidory kroimy w małe kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Całość łączymy ze sobą dodając rukolę. Do środka dodaję sos który przygotowuję bezpośrednio przed podaniem: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, po jednej łyżeczce soli, pieprzu.
Nasze ryby grillujemy po ok 10 minut z każdej strony.
Koszt jednej porcji czyli grillowany Okoń morski w sosie pieprzowym z pomarańczą oraz sałatka pomidorowa z rukolą to ok 6.90zł na osobę. Dla osób, które nie posiadają w/w składników na sosy to koszty wzrastają o ok. 2.00zł na osobę. Dlatego warto zaopatrzyć się raz a porządnie w sosy, przyprawy , dodatki i wtedy możemy sobie dzielić te koszty przez różne dania.
Smacznego!