Dzisiaj mięcho! Pieczony boczek z warzywami. To dobre połączenie. Boczek, sałatka i pieczone ziemniaki.

Co potrzebujemy?

  1. 1 kg boczku
  2. czosnek
  3. 100 ml śmietany 12%
  4. 100 g tartego sera
  5.  pół pora
  6. 1 pomidor
  7. 1 cebula
  8. sałata roszponka
  9. pomidorki koktajlowe
  10.  dowolne przyprawy do mięsa
  11. sos sałatkowy
  12. oliwa z oliwek lub olej

Przygotowanie

Boczek kroimy w kratkę, tak by się nie rozpadł. Nacieramy przyprawami, czosnkiem i wsadzamy w naczyniu żaroodpornym  do piekarnika na 200C – 30 minut. Po tym czasie wylewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Na wierch nakładamy mieszankę pokrojonych warzyw: por, cebula, pomidor. Śmietanę mieszamy wraz z serem i wylewamy na nasze warzywa. Dookoła układamy małe umyte ziemniaki. Całość zapiekamy 50 min w 180C.

 

Małe pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Połowę cebuli kroimy w kosteczkę. Całość łączymy z roszponką, mieszamy. 15 min przed podaniem do kubka wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju i mieszamy z naszym ulubioną mieszanką sałatkową. Mieszaninę wlewamy do sałatki i mieszamy.

 

 

image_pdfMój wpis jako PDFimage_printWydrukuj mój artykuł