Dzisiaj mięcho! Pieczony boczek z warzywami. To dobre połączenie. Boczek, sałatka i pieczone ziemniaki.
Co potrzebujemy?
- 1 kg boczku
- czosnek
- 100 ml śmietany 12%
- 100 g tartego sera
- pół pora
- 1 pomidor
- 1 cebula
- sałata roszponka
- pomidorki koktajlowe
- dowolne przyprawy do mięsa
- sos sałatkowy
- oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie
Boczek kroimy w kratkę, tak by się nie rozpadł. Nacieramy przyprawami, czosnkiem i wsadzamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 200C – 30 minut. Po tym czasie wylewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Na wierch nakładamy mieszankę pokrojonych warzyw: por, cebula, pomidor. Śmietanę mieszamy wraz z serem i wylewamy na nasze warzywa. Dookoła układamy małe umyte ziemniaki. Całość zapiekamy 50 min w 180C.
Małe pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Połowę cebuli kroimy w kosteczkę. Całość łączymy z roszponką, mieszamy. 15 min przed podaniem do kubka wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju i mieszamy z naszym ulubioną mieszanką sałatkową. Mieszaninę wlewamy do sałatki i mieszamy.