Site icon Tata sam w domu!

Prażone ziemniaki na maśle oraz sałatka z botwinki

Prażone ziemniaki na maśle oraz sałatka z botwinki to moja propozycja na smaczny obiad. Młode ziemniaki pojawiają się od kilku tygodni. Postanowiłem, że ugotuję je i uprażę na tłuszczu.

 

Młode ziemniaki w zależności od sklepu kosztują od 2.99 do 4,00 zł za kilogram. Z czasem ceny powinny spadać ale na dzień dzisiejszy taka jest rozpiętość cenowa.

  1. Młode ziemniaki – 2.99 zł – 4,00 zł / kg
  2. Paczka młodych liści botwinki: 3.99 zł
  3. Koperek 1.40 zł
  4. Tłuszcz: szklanka oleju oraz 1/3 kostki masła – 3,00 zł
  5. Pomidorki koktajlowe 150 g – 3,00 zł
  6. 4 ogórki małosolne: 3,00 zł
  7. Cebula ze szczypiorem : 1,50 zł
  8. Słonecznik 1.49 zł – 100 g
  9. Sos koperkowo – ziołowy – 0,80 zł

Całość: ~21,20 zł / 5.28 zł za osobę

 

Ziemniaki myjemy, szczotkujemy gotujemy w osolonej wodzie ok 15 – 20 minut. Sprawdzamy czy są miękkie. Odcedzamy. Do garnka wlewamy ok 1 szklanki oleju i wrzucamy 1/3 kostki masła. Całość rozpuszczamy w 100C*. Wrzucamy do tego nasze ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Prażymy ok 15 minut zwiększając temperaturę do 140-160 C*.

Sałatka z młodych liści botwinki z kiszonkami to mega fajne połączenie.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ogórki małosolne w plasterki lub kostkę. Połowę cebuli kroimy w piórka. Szczypior w małe krążki. Sos: 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody i całość mieszamy w kubeczku z zawartością torebeczki. Całość wrzucamy do miski i zalewamy sporządzonym sosem.

Uprażone ziemniaki posypujemy koperkiem. Całość podajemy na talerzach.

To bardzo smaczny, wiosenny obiad. Młode ziemniaki do tego botwinka. Nic więcej nie potrzeba!

Smacznego.

 

 

Mój wpis jako PDFWydrukuj mój artykuł
Exit mobile version