Pizza. Danie, przekąska, dla innych fast food. A ja się nie zgodzę! Dobra pizza z dobrego przepisu to majstersztyk.  Dzisiaj napiszę Wam przepis na moją domową, włoską pizze. Przepis niecodzienny ale zapewniam Was, że kto spróbuje ten pokocha pizze robioną w ten właśnie sposób.

domowa pizza wloska przepis

Moja pizza robiona jest z mąki krupczatki i na zakwasie. Pizza wielkości ok. 30×40 cm. Nie robię owalnej z przyczyn ekonomicznych. Nie marnuję miejsca na blasze.

Przepis na domową, włoską pizze.

Ciasto pizza na zakwasie

  1. Mąka krupczatka – ok. 250 g – koszt: 0,65 zł
  2. Zakwas chlebowy żytni 15 g – cały: 1.69 zł – 1 łyżeczka koszt: 0,42 zł
  3. Drożdże granulowane – całe 1,30 zł – 1 łyżeczka koszt: 0,50 zł
  4. Dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek –  koszt: 0,20 zł
  5. Woda ok  200 ml.

Przepis na włoską domową pizze

Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Dodajemy po łyżeczce zakwasu oraz drożdży. Mieszamy. Wlewamy oliwę i wodę i zagniatamy. Dodajemy tyle wody aby ciasto było wilgotne, nie za mokre. Wyrabiamy ok 10 min. Nie odpuszczać! Ugniatać! To bardzo ważny proces. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min. Jeżeli nie pieczemy pizzy od razu możemy wsadzić ciasto do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta, rozciągamy, wałkujemy na odpowiedni rozmiar. Ja wałkuję na bardzo cienkie. Ok. 4mm. posypuję delikatnie mąka i rozprowadzam. Tak aby ciasto się nie kleiło na blaszce.

Sos do pizzy – przepis

  1. Jedna puszka krojonych pomidorów – koszt: 1.99 zł
  2. Pół cebuli – koszt ok. 0.15zł
  3. Połowa torebki suszonego oregano – 0.45zł
  4. Dwie łyżki oliwy z oliwek

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy w temperaturze ok 120C. Gdy się zarumieni wlewały puszkę pomidorów i wsypujemy oregano. Zawartość dusimy, redukujemy tak aby był gęsty. Dodajemy sól i pieprz dla smaku. Do rekukcji odstawiamy.

Na nasze ciasto wlewamy zawartość z patelni i równomiernie rozprowadzamy po całości. Z jednej puszki gdy zredukujemy wystarczy nam sosu na całą pizze.

Znacie historię pizzy? To w X wieku po raz pierwszy te słowo pojawiło się w historycznych dokumentach. Focciace – płaskie drożdżowe ciasta.

To danie ludzi biednych 🙂 Włosi na pszenny placek wrzucali to co mieli pod ręką i zapiekali je w piecach. I tak pokrótce powstała pizza.

Ja najczęściej robię pizzę właśnie gdy trzeba opróżnić lodówkę. Wrzucamy wtedy większość rzeczy które powoli wychodzą z terminu. Nie będę się rozpisywał co dokładnie znajduje się na naszej pizzy bo to jaka ona będzie zależy tylko wyłącznie od Was!

Napisze tylko, że na wierzch przed podaniem dodaję surowe pomidory oraz świeżą bazylię.

Na sos w pierwszej kolejności wsypuję starty ser. Może być mix serów. Bywa, że dodaję również ser pleśniowy.

U nas w domu bazylia zawsze pod ręką! Warto uprawiać zioła w domu. To są naprawdę groszowe sprawy.

Moją pizzę wypiekam w 250C*. Wygrzewam piekarnik i wstawiam pizzę na 10 minut. Tyle naprawdę wystarczy.

Podsumowując. Pizza na zakwasie i z mąki krupczatki to naprawdę smaczne danie. Zazwyczaj robimy ją wspólnie z dzieciakami. Mega frajda dla całej rodziny. Smakuje wtedy o wiele bardziej 😀 PS: nie dodaję soli do ciasta. Dlaczego? Sól zabija drożdże. Sól występuje w sosie. Wystarczy 🙂 Dodajemy sos czosnkowy własnej roboty.

Przygotowujemy 3 godziny wcześniej. Dwa ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego pieprzu i soli, jeden jogurt grecki. Ząbki ścieramy, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. Pizza i sos nie wyniesie Was więcej niż 10 zł. Możecie oczywiście poszaleć i dodać co Wam się podoba.

Wypróbujcie to ciasto i dajcie znać w komentarzu jak Wam wyszło.

Smacznego.

domowa pizza wloska przepis

 

 

image_pdfMój wpis jako PDFimage_printWydrukuj mój artykuł