Site icon Tata sam w domu!

Tarta na słono z boczkiem

Tarta. Zawsze mi się kojarzyła z czymś słodkim. Ale nie tym razem. Próbowałem i robiłem już Tartę z warzyw a dzisiaj przedstawiam Wam wersję na słono. Mega tłusto! Mega kalorycznie ale za to jak bardzo smaczne.

Co potrzebujemy by wykonać Tartę?

  1. 300g mąki pszennej
  2. 150g masła
  3. 100g startego sera
  4. 150g ser mozzarella
  5. 4 duże pieczarki
  6. 150g parzonego boczku
  7. 200ml mleka
  8. 1 duży szczypior z jedną dymką
  9. Pieprz i sól – najlepiej himalajska
  10. Mix sałat.

Jak wykonać ciasto na słoną tartę?

Mąkę wsypujemy do miski. Rozpuszczamy masło i wlewamy zawartość do miski, dodajemy jedną łyżeczkę soli himalajskiej. Całość zagniatamy. Powstanie nam kruszonka na słono. Całość wkładamy do lodówki na 30 minut.

Sos do tarty na słono.

Ścieramy na tarce nasze pieczarki i wraz z pokrojoną dymką i szczypiorem wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy i mieszamy. Wlewamy do środka mleko i zasypujemy startym żółtym serem. Dodajemy pieprz o sól – po jednej łyżeczce. Całość redukujemy. Powstanie gęsty sos.

Całość odstawiamy do wystygnięcia.

Blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Nasze ciasto kruszymy i wykładamy na blaszce, równomiernie ciasto rozprowadzamy (przylepiamy). Wkładamy do piekarnika 190C na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i wlewamy na nasze ciasto sos. Ser mozzarella kroimy w plastry i układamy na sosie. Zakrywamy całość plastrami z boczku. Wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika. Po tym czasie kroimy w trójkąty i posypujemy mieszanką Mix sałat.
Tarta w wersji wytrawnej smakuje najlepiej z białym winem.

Życzę Wam smacznego!

 

Mój wpis jako PDFWydrukuj mój artykuł
Exit mobile version