1

Tarta warzywna z rybą w sosie serowo śmietanowym

Znowu żarcie! Znowu żarcie! Nie oszukujmy się każdy kocha dobrze i smacznie zjeść. Dzisiaj przedstawiam Wam mój autorski pomysł na tartę warzywną z rybą. Siedziałem sam w domu z dzieciakami czyt. Tata sam w domu i postanowiłem, że coś trzeba wymyślić na obiad. Szybki skan lodówki i co w niej znalazłem zobaczycie poniżej.

Składniki na Tarta warzywna z rybą w sosie serowo śmietanowym

  • Mix warzyw 500g – koszt 2.70 zł
  • śmietana 12% – 1.30 zł
  • 3 jajka – 1.40 zł
  • 200g sera – 3.80 zł
  • 4 mrożone filety z dorsza – 8.00 zł
  • Do tego dwie łyżki mąki i przyprawy ok. 1.00 zł
  • natka pietruszki z ogrodu lecz w sklepie kupisz za 1.40 zł – pęczek
  • Opakowanie suszonego czosnku – 1.50 zł / używamy 1/3 torebki – 0.50 zł

Całość: 20,10 zł /4 = 5.03 zł Duża porcja!

Przygotowanie Tarty oraz sosu.

Do miski wsypujemy warzywa i czekamy aż się rozmrożą. Po tym czasie wylewamy wodę. Wbijamy do środka jajka, wsypujemy mąkę i przyprawy. Całość mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.  Blachę do tarty wykładamy papierem i przelewamy całość. Równomiernie rozkładamy.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika bez termo 180C. Pieczemy 25 minut.

W międzyczasie. Kroimy w kawałeczki nasz filet i smażymy na patelni. Wlewamy do tego śmietanę i wspujemy część pokrojonego sera. Dodajemy pieprz i sól oraz czosnek dla smaku.Całość mieszamy na wolnym ogniu do momentu aż się ser rozpuści.

Po tym czasie wyciągamy z piekarnika naszą tartę i przelewamy na nią nasze dodatki z patelni.

 

Całość zakrywamy plastrami sera i wkładamy na 20 minut  (180C*)do piekarnika. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę na 220C*.

 

Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Tarta warzywna z rybą w sosie serowo śmietanowym