Zawsze tatar kojarzył mi się z wołowiną. Lecz niedawno odkryłem Tatar z pomidorów, ogórka oraz łososia. Powiem Wam, że z uśmiechem podszedłem do tematu, ale jak zrobiłem i spróbowałem to zmieniłem zdanie! Będę często do niego wracał.

Przepis jest banalnie prosty

Tatar z pomidorów ogórka oraz łososia

Na tatar potrzebujemy:

  • dwa ogórki korniszony, z zalewy octowej – 60 groszy
  • 4 suszone pomidory w zalewie olejowej,
    olej również będzie nam potrzebny – 2,00zł
  • kawałek pora – 50 groszy
  • cały pomidor, ja wybrałem żółty – 2,00zł
  • łosoś kanapkowy – 3.99zł
  • tymianek, pieprz, czarny sezamProduktów wystarczy na 5-6 porcji. Koszt ok. 10 zł – Oczywiście podsumowanie gdy posiadamy te produkty w domu.

składniki na tatar z pomidorów z łososiem i ogórkami

Całość kroimy, siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy tymianek oraz grubo mielony czarny pieprz. Całość mieszamy i dolewamy oleju ze słoika w którym znajdowały się suszone pomidory. Wlewamy ok 1 łyżki stołowej.

foremka do tataru

Całość formujemy i posypujemy czarnym sezamem. Mój pierścień do formowania ma ok 4cm średnicy i 5 cm wysokości. Idealnie pasuje jako przystawka do wódki. Naprawdę warto. Spróbujcie.

Tatar z łososia, ogórka i pomidora




image_pdfMój wpis jako PDFimage_printWydrukuj mój artykuł