Zapiekane gołąbki w kiszonych liściach winogrona. To mój przepis dla Was. Mój autorski. Kiedyś mi chodziło po głowie by coś od podstaw skonstruować. Wczoraj wpadł mi do głowy właśnie ten przepis. Zrobiłem i jest.
– 400g mięsa mielonej wołowiny – 7.99zł
– 100g kaszy Kuskus – 0.50zł
– 1 cebulka ze szczypiorem – 0.90zł
– 50g suszonej żurawiny – 1.20zł
– kolendra – uprawa domowa
– 1 puszka pomidorów Pelatti – 1.93zł
– 1 łyżeczka kminku – 0.20zł
– 5 kiszonych liści winogron
– żółty ser – 3,00zł
– pieprz i sól
Ceny na dzień 16.07.2020r. – 15,72 / 5 porcji = 1 porcja = 3,14zł
Liście winogron zebrałem z ogrodu mojej cioci. Umyłem i ukisiłem. > Jak kisić warzywa? < Wspominałem w tym wpisie.
Po 5 dniach kiszenia liście były gotowe.
Mięso mielone doprawiamy kolendrą, solo, pieprzem, kminkiem oraz pokrojoną cebulką. Wrzucamy posiekaną żurawinę.
Ugniatamy na jednolita masę. Kasze kuskus gotujemy 5 minut odcedzamy i dodajemy do całości. Ponownie ugniatamy.
Ja mam formę do robienia takich gołąbków. Kupiłem ją w pewnym sklepie. Jak kogoś ona interesuje proszę o komentarz.
Układamy liść na dnie, formujemy i nasypujemy naszego farszu.
Ugniatamy i delikatni ściągamy formę.
I posypujemy startym serem
Całość układam na papierze i wkładam do piekarnika na na 25 min 180C*
Pomidory siekamy i podsmażamy, redukujemy na patelni. Dodajemy szczypioru oraz przypraw.