Zapiekane gołąbki w kiszonych liściach winogrona. To mój przepis dla Was. Mój autorski. Kiedyś mi chodziło po głowie by coś od podstaw skonstruować.  Wczoraj wpadł mi do głowy właśnie ten przepis. Zrobiłem i jest.

– 400g mięsa mielonej wołowiny – 7.99zł
– 100g kaszy Kuskus  – 0.50zł
– 1 cebulka ze szczypiorem – 0.90zł
– 50g suszonej żurawiny – 1.20zł
– kolendra – uprawa domowa
– 1 puszka pomidorów Pelatti – 1.93zł
– 1 łyżeczka kminku – 0.20zł
– 5 kiszonych liści winogron
– żółty ser – 3,00zł
– pieprz i sól
Ceny na dzień 16.07.2020r. – 15,72 / 5 porcji = 1 porcja = 3,14zł

Zapiekane gołąbki w kiszonych liściach winogrona

Liście winogron zebrałem z ogrodu mojej cioci. Umyłem i ukisiłem. > Jak kisić warzywa? < Wspominałem w tym wpisie.

Po 5 dniach kiszenia liście były gotowe.

Mięso mielone doprawiamy kolendrą, solo, pieprzem, kminkiem oraz pokrojoną cebulką. Wrzucamy posiekaną żurawinę.

Ugniatamy na jednolita masę. Kasze kuskus gotujemy 5 minut odcedzamy i dodajemy do całości. Ponownie ugniatamy.

Ja mam formę do robienia takich gołąbków. Kupiłem ją w pewnym sklepie. Jak kogoś ona interesuje proszę o komentarz.

Układamy liść na dnie, formujemy i nasypujemy naszego farszu.

Ugniatamy i delikatni ściągamy formę.

I posypujemy startym serem

 

Całość układam na papierze i wkładam do piekarnika na na 25 min 180C*

 

Pomidory siekamy i podsmażamy, redukujemy na patelni. Dodajemy szczypioru oraz przypraw.

 

Zapiekane gołąbki w kiszonych liściach winogrona

Zapiekane gołąbki w kiszonych liściach winogrona

 

 

image_pdfMój wpis jako PDFimage_printWydrukuj mój artykuł